Echo-studien skal videreutvikle og evaluere et lavterskeltiltak for barn fra 9-12 år som er triste og engstlige. Barna lærer mestringsstrategier i grupper på skolen.
Mange barn er engstelige og triste. De tør da ofte ikke være med på aktiviteter, bekymrer seg mye, og kan være nedstemte. Barn og unge med slike vansker strever ofte mer på skolen og med sosiale relasjoner enn andre. I tillegg har barn som er engstelige og triste også større risiko for å utvikle en lidelse senere.
I TIM-studien (Tidlig intervensjon, mestrende barn) undersøkte vi om barn som er mer engstelige og/eller triste enn andre hadde nytte av å delta i Mestrende barn-grupper. Det er det samme tiltaket som undersøkes i Echo, men denne
gangen sammenlignes den tradisjonelle versjonen med en kortere og delvis
digitalisert versjon. Vi undersøker også også om det er hjelpsomt at
gruppelederne får jevnlige tilbakemeldinger på hvordan barna har det via en app, - et
såkalt tilbakemeldingssystem. Vi skal og evaluere betydningen av hvor mye foreldres blir involvert i tiltaket. Skolene har blitt tilfeldig trukket til forskjellige kombinasjon av dette.
I tillegg prøves VR-briller ut for å gi barna enda bedre
muligheter til å øve på situasjoner de frykter eller unngår.
Echo-studien gjennomføres ute i skolene i tidsrommet 2019–2024, hvor vi er aktivt ute i skolene i 2020, 2021 og vår 2022. 51 skoler over hele Norge er med, og tiltaket gjennomføres på 4., 5. og 6. trinn.
Prosjektleder for Echo sør/øst Kristin Martinsen forteller om Echo og om vår forrige studie TIM
Prosjektets organisering
Studien er et samarbeid mellom RBUP Øst og Sør, RKBU Midt-Norge og RKBU Nord.
Prosjektledelsen ligger ved RBUP Øst og Sør. Prosjektet er støttet av Kavlifondet.